Bezienswaardigheden in Brugge


Wapenschild Brugge

Brugge

118053 inwoners
138.40 km²
42 bezienswaardigheden
Het historisch centrum is als middeleeuwse stad opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De naam Brugge is mogelijk een verbastering van de Keltische naam voor de ondertussen gekanaliseerde rivier de Reie, die door Brugge stroomde en in de Noordzee uitmondde. Reie zelf komt van het Keltische woord Rogia, wat "Heilig Water" betekent. De Kelten beschouwden rivieren en bronnen als goddelijke wezens, en het is waarschijnlijk dat de Keltische naam aan de Brugse waterloop is blijven kleven. Door evolutie zou de naam van het water, Rogia of Ryggia, ook de naam van de stad geworden zijn, Bryggia. De bijnaam van de Bruggelingen is "(Brugse) zotten". Deze bijnaam danken ze aan volgende legende: nadat ze Maximiliaan I van Oostenrijk, in hun strijd om autonomie, voor een tijd gevangen hadden gehouden, verbood deze het houden van een jaarmarkt en andere festiviteiten. In een poging om hem te sussen, hield Brugge voor hem een groot feest en vroeg daarna de toestemming opnieuw een jaarmarkt te houden, belastingen te innen én ... een nieuw "zothuis" te bouwen. Hij antwoordde: "Sluit alle poorten van Brugge en je hebt een zothuis!".

42 bezienswaardigheden

Begijnhof Brugge

Begijnhof Brugge

(0)

Het Prinselijke Begijnhof Ten Wijngaarde met witgekalkte gevels, verstilde kloostertuin en het begijnhofmuseum, werd gesticht in 1245 en wordt vandaag door... lees meer

Belfort

Belfort

(0)

De belforttoren is maar liefst 83 meter hoog. Onderweg naar de top ontdek je een schatkamer, een indrukwekkend uurwerkmechanisme en een beiaard met 47... lees meerBezienswaardigheden Brugge: een reis terug in de tijd


Wetenschappers zijn het erover eens: reizen door de tijd zit er de komende jaren niet aan te komen. Nog even wachten dus. Of toch niet? Droom je ervan om te weten hoe Vlaanderen eruitzag in de 12e eeuw? Dan is Brugge ongetwijfeld iets voor jou. Romantisch, pittoresk en vooral hét icoon van de Vlaamse geschiedenis. Tot laat in de 15e eeuw mochten de fiere Bruggelingen zich bewoners noemen van de hoofdstad van het Graafschap Vlaanderen. Die Gouden Eeuw mag dan wel al even voorbij zijn, toch komt iedere bezoeker er aan zijn trekken met het brede pallet aan bezienswaardigheden. Brugge: waar je een zwak krijgt voor de warme Vlaamse geschiedenis.

Bezienswaardigheden Brugge: werelderfgoed met goede reden


Het hele historische centrum behoort tot het UNESCO-werelderfgoed. Brugge mag dan wel middeleeuwse allures hebben, qua bereikbaarheid zit de stad op het niveau van de wereldsteden. Makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer én bovendien is er voldoende parkeergelegenheid vlakbij het centrum. Kortom: paard en kar hou je voor toeristische sightseeing doorheen het historische centrum. Dat laatste vervoersmiddel is trouwens dé manier om de prachtige architectuur te bewonderen. Op de markt domineert het prachtige Belfort. Pal in het midden van de markt kun je de standbeelden van Breydel en De Coninck bewonderen: twee Vlaamse helden van de Guldensporenslag. Andere bewonderaars vinden zeker wat ze willen op de romantische Rozenhoedkaai. Op dat meest gefotografeerde plekje kun je het tijdloze en stille karakter van de stad helemaal tot jou nemen: een van de bekendste bezienswaardigheden. Brugge ware geen Brugge zonder de talrijke kleine brugjes. Met een bootje kun je zo vanop het water genieten van de waanzinnig mooie architectuur.

Gezellig, maar toch wereldlijk


Wie graag de artistieke wateren bevaart, moet zeker de talloze kunstcollecties bewonderen waarmee de stad pronkt. De Vlaamse Primitieven klinken wellicht bekend in de oren. Hun prachtige kunstwerken zijn het resultaat van de welvaart tijdens de Gouden Eeuw. Hen en vele anderen kun je bewonderen in het Groeningenmuseum en andere bezienswaardigheden. Brugge betovert zeker ook de harten van liefhebbers van kunst die de smaakpapillen verwent. Culinaire hoogstandjes in overvloed: van heerlijk gezellige bistrootjes en het chocolademuseum tot de wereldberoemde Chocolate Line, waarin je de cacao-expertise van chocolatier Dominique Persoone kunt bewonderen -en proeven. Waag je dus snel binnen de stadswallen van Brugge en herleef er de Gouden Eeuw!

Ontdek hier de lokale middenstand

Uw eigen zaak in de kijker?
Dat kan!