Toevoegen aan wishlist

Basiliek Onze Lieve Vrouw van Hanswijk

2 beoordelingen

Basiliek Onze Lieve Vrouw van Hanswijk

Contact

Hanswijkstraat
2800 Mechelen
Routebeschrijving

GPS: 51°1'20.2" N, 4°29'7.4" O
hanswijkparochie@skynet.be
Website Mechelen

Openingstijden

maandag Vrij toegankelijk
dinsdag Vrij toegankelijk
woensdag Vrij toegankelijk
donderdag Vrij toegankelijk
vrijdag Vrij toegankelijk
zaterdag Vrij toegankelijk
zondag Vrij toegankelijkDe huidige barokkerk werd grotendeels gebouwd tussen 1663 en 1681 volgens het plan van architect Lucas Faydherbe. De eerste steen werd in 1663 gelegd door aartsbisschop Andreas Cruesen. Ze werd in gebruik genomen op 30 mei 1678.

De rotonde heeft een diameter van 15,50 m; de koepel is 34 m hoog.

De Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijkkerk is een voorbeeld van de centraalbouw waarin tal van 17de eeuwse barokke bedevaartskerken en -kapellen uitgevoerd zijn. De monumentale zandstenen voorgevel aan de Hanswijkstraat vertoont een streng symmetrische gevelordonnantie waarin zowel de verticaliteit als het horizontalisme benadrukt worden.

Het interieur straalt bovendien de "barokke" sfeer van een eeuwenoude bedevaarttraditie uit.

Paus Johannes Paulus II kwam op 18 mei 1985 op zijn 65ste verjaardag op bedevaart.

Plaats een beoordeling

2 beoordelingen


Prachtig!

test

In het gehucht Hanswijk, aan de oever van de Dijle, strandde in de 10e eeuw een geladen schip dat niet meer vooruit te krijgen was, tot iemand op het idee kwam om het Onze-Lieve-Vrouwebeeld aan de oever te brengen. Nadien de boot weer verder. De inwoners besloten hieruit dat Maria ter plaatse wenste vereerd te worden. Het beeld werd overgebracht naar een nabije bidplaats, toegewijd aan Lambertus en Catharina. De kapel werd snel een drukbezocht bedevaartsoord


Ontdek hier de lokale middenstand

Uw eigen zaak in de kijker?
Dat kan!

We respecteren uw privacy

We gebruiken technologieën, zoals cookies, om uw surfervaring makkelijker te maken, om socialemediafuncties te bieden en om het verkeer op de website te analyseren. Ook delen we informatie over je gebruik van onze website met onze vertrouwde socialemedia-, en analysepartners.