Toevoegen aan wishlist

Arendonks Heemhuis en Sigarenmakersmuseum

0 beoordelingen

Arendonks Heemhuis en Sigarenmakersmuseum

Contact

Molenwiel 37
2370 Arendonk
Routebeschrijving

GPS: 51°19'31.8" N, 5°5'22.4" O
Tel.: 014/67 86 86
info@heemkringarendonk.be
Website museum

Openingstijden

maandag Op afspraak
dinsdag Op afspraak
woensdag Op afspraak
donderdag Op afspraak
vrijdag Op afspraak
zaterdag Op afspraak
zondag 14.00 tot 17.00 uur (laatste van de maand)Verder in het museum vind je ‘kamers’ en hoekjes met specifieke lokale thema’s:

de prehistorie, 1212 ‘stad en vrijheid’, voorwerpen die herinneren aan de 18 de en 19 de eeuw, de 1 ste en 2 de wereldoorlog, het eigenaardig Arendonks dialect, de typische familiebijnamen, het ‘katholiek zijn van vroeger’, de school en het Sint-Katrien zingen, de turf winning de schapenteelt, de diamantslijperij, herinneringen aan de Duitse Basis en de dynamietfabriek. Verder hebben we aandacht voor de eeuwenoude Arendonkse Sebastiaansgilde, sport- en culturele verenigingen. We brengen de kampioenen en wereldkampioenen in de aandacht. De kunst in Arendonk verwijst naar werken van Remi Lens, Edward Vosters, Louis van Gorp, ….

Er wordt extra aandacht besteed aan schilder Jan Van Eyck, Vlaamse primitief (ex Arendonca civite) , de valkerij, sigarenmakerij en de torenmansmolen.

Een prachtige reproduktie van het Lam Gods is te bewonderen. Tevens wordt de bewijsvoering van Jan Goris, dat de wieg van Jan Van Eyck in Arendonk heeft gestaan, duidelijk gemaakt.

In de stand van de valkerij bekijken we het vangen van de roofvogels, krijgen we uitleg over het africhten en komt de jacht ruim aan bod. Van september tot maart is een valkenier met zijn roofvogel aanwezig. 

Een derde van het museum wordt ingenomen door de stand over de eens zo belangrijke sigarenmakerij. 
De voorstelling is opgevat als drieluik. 
In het eerste deel wordt in een werkplaats door een demonstrant aan de bezoeker getoond hoe men honderd jaar geleden ‘ met de hand’ een sigaar maakte.  
Het tweede gedeelte is een tentoonstelling van de Arendonkse sigarenfabrikanten. Dit deel wordt afgesloten met een unieke sigarenwinkel begin vijftiger jaren.  
Het derde gedeelte brengt de sfeer van een sigarenfabriek – anno 1930-1960, met een mooie collectie gerestaureerde productiemachines van kerfmachine tot cellofaneer-verpakkingsmachine.

Het mag benadrukt worden dat de ganse collectie van het museum afkomstig is van Arendonkse personen, families en verenigingen.

Plaats een beoordeling

Het heemmuseum vindt in dit heemhuis een ruime locatie en de meeste aspecten van het heem worden uitgebreid en op een overzichtelijke manier tentoongesteld. Het museum bevindt zich achter de Toremansmolen op de Wampenberg. Vooral specifieke Kempense thema’s komen in het museum ruim aan bod. Er is ruime aandacht voor de situering van Arendonk als grensdorp op geografisch, topografisch en politiek gebied.


Ontdek hier de lokale middenstand

Uw eigen zaak in de kijker?
Dat kan!

We respecteren uw privacy

We gebruiken technologieën, zoals cookies, om uw surfervaring makkelijker te maken, om socialemediafuncties te bieden en om het verkeer op de website te analyseren. Ook delen we informatie over je gebruik van onze website met onze vertrouwde socialemedia-, en analysepartners.