Bezienswaardigheden in Kortrijk


Kortrijk

75506 inwoners
80.00 km²
5 bezienswaardigheden
Kortrijk ontstond uit een Romeinse woonkern op de kruising van de Leie en twee romeinse heirbanen. In de middeleeuwen groeide Kortrijk onder impuls van een bloeiende vlas- en lakennijverheid uit tot een van de welvarendste steden van Vlaanderen. De stad staat bekend als de "Groeningestad" of "Guldensporenstad" door de Guldensporenslag, die op 11 juli 1302 plaatsvond op de Groeningekouter te Kortrijk. In de stad werd ook het Verdrag van Kortrijk (1820) ondertekend waarmee de grens werd vastgelegd tussen Frankrijk en het huidige België. De stad was in de 19e en 20e eeuw een belangrijk centrum van de vlasnijverheid en is vandaag nog steeds een belangrijk centrum in de textielindustrie.

5 bezienswaardigheden

Kortrijk 1302

Kortrijk 1302

(0)

Keer terug naar het jaar 1302 en herbeleef de heroïsche veldslag op de Kortrijkse Groeningekouter lees meer

Texture

Texture

(0)

Museum over Leie en vlas lees meerBezienswaardigheden Kortrijk: turbulente geschiedenis


De Romeinen wisten het 2000 jaar geleden ook al: het gebied van Kortrijk heeft potentieel. En terecht: al vroeg na zijn ontstaan, kreeg de stad een reputatie in heel Vlaanderen. Later, in de middeleeuwen, was Kortrijk een van de rijkste en grootste steden van Vlaanderen, tot diep in de 19e eeuw. Na de twee wereldoorlogen is het grootste deel van het historische erfgoed vernield. De zeldzame overblijfselen behoren nu tot het UNESCO-werelderfgoed, bijgestaan door een hele resem bezienswaardigheden. Kortrijk is intussen terug opengebloeid tot een creatief en modern centrum.

Kortrijk: rijk in cultuur


De twee imposante witte Broeltorens maken deel uit van de iconische skyline van de stad. Zij vormen samen met de Artillerietoren de enige onaangeroerde restanten van de oude vesting. Op de verlaagde oevers nabij kun je trouwens genieten van een heerlijke warme zomeravond. Aan de noordelijke zijde bevind je je trouwens op het befaamde Buda-eiland. In die oase van cultuur en natuur vindt iedereen wat hij zoekt. Een uitgaansbuurt bij de Budatoren, de Budascoop voor liefhebbers van de betere niet-commerciële films en de Buda Beach: een waar paradijs in de warme zomermaanden, wanneer het gebied omgetoverd wordt tot een ligweide en een strand aan de Leie. Artistiekelingen kunnen zich waarschijnlijk beter uitleven in de BUBOX, het Kortrijkse museum voor hedendaagse beeldende kunst. Ook in de Budafabriek kom je aan je trekken. Daar steken studenten, kunstenaars, ontwerpers en andere actief-creatieve burgers de koppen bij elkaar. Het eiland is het perfecte voorbeeld van de veelzijdige bezienswaardigheden: Kortrijk is perfect om te genieten van stad, goed gezelschap en een beetje natuur.

Bezienswaardigheden Kortrijk: musea in overvloed


Wie graag wat meer te weten komt over de veelzijdigheid van de stad vindt naar zijn smaak een overvloed aan bezienswaardigheden. Kortrijk barst van de musea: van het textieladorerende Vlasmuseum en Texture tot het Broelmuseum en Kortrijk 1302. In dat laatste reis je terug naar de veldslag die de geschiedenis van Vlaanderen vorm gaf: de symbolische Guldensporenslag. Ook het Begijnhof mag je beschouwen als een museum. Wanneer je Kortrijk helemaal ten volle wilt ervaren, is die stad binnenin de stad écht wat je zoekt. Een ideaal vertrekpunt om Kortrijk in al zijn glorie te verkennen, dus.

Ontdek hier de lokale middenstand

Uw eigen zaak in de kijker?
Dat kan!

We respecteren uw privacy

We gebruiken technologieën, zoals cookies, om uw surfervaring makkelijker te maken, om socialemediafuncties te bieden en om het verkeer op de website te analyseren. Ook delen we informatie over je gebruik van onze website met onze vertrouwde socialemedia-, en analysepartners.