Toevoegen aan wishlist

Museumkerk Oud-Rekem

0 beoordelingen


Contact

Groenplaats 6 (Rekem)
3620 Lanaken
Routebeschrijving

GPS: 50°55'20.3" N, 5°41'39.9" O
Tel.: 089/71 86 21
museumkerk@lanaken.be
Website museum

Openingstijden

maandag 13u00 tot 17u00
dinsdag 13u00 tot 17u00
woensdag 13u00 tot 17u00
donderdag 13u00 tot 17u00
vrijdag 13u00 tot 17u00
zaterdag Gesloten
zondag Gesloten



Het voornaamste gebouw aan de Groenplaats is de barokke Sint-Pieterskerk. In 1704 sloot graaf Ferdinand d’Aspremont-Lynden van Reckheim een akkoord met de bisschop van Luik, waarin vermeld werd dat hij de parochiekerk, die op het kasteeldomein stond, mocht afbreken op voorwaarde dat hij op een andere plaats een nieuwe zou bouwen.

Aan de Groenplaats werden een aantal boerderijen onteigend om zo ruimte vrij te maken voor het bouwen van een nieuwe kerk. Nog datzelfde jaar startte men met de werken. De graaf hield zich evenwel niet aan zijn belofte. Zodra het koor en een gedeelte van het schip klaar waren, liet hij de werken stilleggen wegens geldgebrek. De eigenlijke reden was een oude vete tussen de geestelijke overheid en de grafelijke familie.

Zo bleef de kerk onafgewerkt liggen tot in 1722, het jaar waarin pastoor Maghin tot pastoor van Rekem werd aangesteld. Deze laatste was zeer verheugd dat gravin Antonia, een zus van graaf Ferdinand, bereid was om financieel tussen te komen, zodat de bouwwerkzaamheden terug aangevat konden worden. Jammer genoeg bleef de kerk achteraf niet van onheil gespaard. In 1755 brak er brand uit in het kleine stadje Reckheim en samen met 21 huizen brandde de kerk gedeeltelijk af. Na de moeizame start van 1704 bleef de kerk nu weer als een ruïne liggen tot ze in 1774 terug in gebruik genomen werd.

Omdat de kerk jaren later te klein werd door het toenemend aantal parochianen van Rekem en Wezet, bouwde men in 1956 een grotere kerk in het Kleinveld. Na gedurende twee eeuwen het middelpunt te zijn geweest van het Rekemse parochiale leven, werd de oude parochiekerk in datzelfde jaar overgenomen door het gemeentebestuur om ingericht te worden als museum.

Onder het motto ‘kerk wordt weer kerk’ werd het interieur in zijn oorspronkelijke vorm gebracht en na een grondige restauratie in 2015, is ze nu weer in al haar glorie te bewonderen.

 

Tekst: Visit Limburg

Plaats een beoordeling

Ontdek hier de lokale middenstand

Uw eigen zaak in de kijker?
Dat kan!

We respecteren uw privacy

We gebruiken technologieën, zoals cookies, om uw surfervaring makkelijker te maken, om socialemediafuncties te bieden en om het verkeer op de website te analyseren. Ook delen we informatie over je gebruik van onze website met onze vertrouwde socialemedia-, en analysepartners.