Toevoegen aan wishlist

Heilig Kruiskerk

1 beoordeling


Contact

Dorp West 1
2070 Zwijndrecht
Routebeschrijving

GPS: 51°13'9.8" N, 4°19'34.2" O
Tel.: 03/250 49 52
cultuurdienst@zwijndrecht.be
Website gemeente

Openingstijden

maandag Vrij toegankelijk
dinsdag Vrij toegankelijk
woensdag Vrij toegankelijk
donderdag Vrij toegankelijk
vrijdag Vrij toegankelijk
zaterdag Vrij toegankelijk
zondag Vrij toegankelijkDe H. Kruiskerk van Zwijndrecht werd oorspronkelijk opgetrokken in de Romaanse bouwstijl (12de eeuw). Sporen daarvan zijn te vinden in het zuidelijk deel van de kerk.

Het koor werd in 1525 in gotische stijl bijgebouwd. Een aanzienlijke vergroting van de kerk werd gerealiseerd in 1927-1929, door de oprichting van de huidige middenbeuk en linkse zijbeuk. De Heilige Kruiskerk is volledig beschermd sinds 11 juni 1976.

Plaats een beoordeling

1 beoordeling


Vandaag bezocht ik deze kerk, met de bedoeling om enkele foto's te kunnen nemen van het interieur, bouwstijl en algemene sfeer. Dit is wat ik al bijna 15 jaar doe: de kerken van Vlaanderen bezoeken (die ten minste open zijn). Nu moet ik zeggen dan vandaag, na ongeveer een 1.000-tal kerken reeds bezocht te hebben, dit de eerste kerk was, waar ik letterlijk en nogal brutaal geweigerd werd om foto's te nemen. De persoon, die me dit verbood, ik weet zelfs niet wat zijn hoedanigheid in de kerk is, maar klaarblijkelijk had hij waanideeën dat deze foto's worden misbruikt op het internet. Dit is me nog nooit overkomen. Meestal, als er al iemand aanwezig, zijn deze bereid om zelfs een rondleiding te geven, en te wijzen op de beste snijwerken, beelden enz. Deze persoon, vond van zichzelf dat hij wel in de kerk met zijn GSM mocht bezig zijn. Om geen discussie aan te gaan, heb ik de kerk verlaten.
Zopas heb ik dan alle leden en gekende verenigingen bij onze fotovereniging een omzendbrief gestuurd, met de raad om deze kerk te mijden, en staat zij ook bovenaan als het meest onvriendelijke gebouw, waar ik ooit een voet heb gezet.
Ik hoop wel dat deze bepaalde persoon, niet spreekt voor de gehele kerkgemeenschap; dat zou de subsidieafdeling van de Vlaamse Gemeenschap, verantwoordelijk voor de Vlaamse Geloofsgemeenschappen, niet blij maken. In plaats van de mensen welkom te heten, wordt men er letterlijk afgesnauwd. Als er toch een algemeen fotoverbod geldt in deze kerk,dat men dat dan ook klaar afficheert. Of is er een select groepje in deze kerk?
Met vriendelijke groeten.

Ontdek hier de lokale middenstand

Uw eigen zaak in de kijker?
Dat kan!

We respecteren uw privacy

We gebruiken technologieën, zoals cookies, om uw surfervaring makkelijker te maken, om socialemediafuncties te bieden en om het verkeer op de website te analyseren. Ook delen we informatie over je gebruik van onze website met onze vertrouwde socialemedia-, en analysepartners.