Toevoegen aan wishlist

De Fiertel

0 beoordelingen


Contact

De Biesestraat 12
9600 Ronse
Routebeschrijving

GPS: 50°44'58" N, 3°36'11.3" O
Tel.: 055/23 27 03
yveslenoir@telenet.be
Website ommegang

Openingstijden

maandag Vrij toegankelijk
dinsdag Vrij toegankelijk
woensdag Vrij toegankelijk
donderdag Vrij toegankelijk
vrijdag Vrij toegankelijk
zaterdag Vrij toegankelijk
zondag Vrij toegankelijk



In de middeleeuwen kwamen uit alle uithoeken van het land geesteszieken op bedevaart naar Ronse, om genezing te vinden bij hun patroon, Sint-Hermes. De voorwaarde om die genezing te kunnen krijgen, was een fysieke inspanning als tegenprestatie. Zo ontstond de Fiertelommegang.

Jaarlijks op Drievuldigheidzondag (de zondag na Pinksteren) wordt het schrijn van deze patroonheilige van Ronse, in een grote cirkel rond de stad gedragen. Op die manier wordt alles en iedereen wat zich binnen deze cirkel bevindt, dus de stad en haar inwoners, beschermd tegen het kwade en tegen geestesziekten in het bijzonder. Deze tocht is 32,6 km lang.

Het is een uiting van volksgeloof en devotie. Het gebeuren speelt zich onderweg trouwens af onder toezicht van de wereldlijke autoriteiten, die de ganse tocht meemaken.

Plaats een beoordeling

Ontdek hier de lokale middenstand

Uw eigen zaak in de kijker?
Dat kan!

We respecteren uw privacy

We gebruiken technologieën, zoals cookies, om uw surfervaring makkelijker te maken, om socialemediafuncties te bieden en om het verkeer op de website te analyseren. Ook delen we informatie over je gebruik van onze website met onze vertrouwde socialemedia-, en analysepartners.