Toevoegen aan wishlist

Hopduvel

0 beoordelingen

Hopduvel

Contact

Markt 1
1730 Asse
Routebeschrijving

GPS: 50°54'35.6" N, 4°11'51.6" O
Tel.: +32 (0)2-456 01 66
cultuurdienst@asse.be
Website gemeente

Openingstijden

maandag Vrij toegangkelijk
dinsdag Vrij toegangkelijk
woensdag Vrij toegangkelijk
donderdag Vrij toegangkelijk
vrijdag Vrij toegangkelijk
zaterdag Vrij toegangkelijk
zondag Vrij toegangkelijkDe Hopduvel is het symbool voor de stormwind die eind augustus lelijk te keer gaat en tot de jaren zeventig de talrijke hoplochtingen die de streek van Asse-Ternat rijk was, veel schade aanbrachten en de hopperanken tegen de grond smakte.
De 'Hopduvel' is in de streek van Asse een begrip geworden bij de mensen, maar werd uitgevonden door de hopboeren en gesymboliseerd door de geestelijke vader van de Hopduvelfeesten Eugeen van den Broeck. De Hopduvelfeesten kwamen er als gelegenheid om na de pluk de verbranding van de hopduvel te vieren.
Als men weet dat Poperinge en de streek Aalst-Asse een belangrijk deel van de Belgische productie hop voor zich nam, dan is het niet verwonderlijk dat - nu de hopvelden verdwenen zijn - de hopduvel over de streek heer en meester blijft. Jaarlijks pronken hoppescheuten op de spijskaart van vele Assese restaurants, er is een jaarlijkse hopmarkt, talrijke verenigingen noemen zich naar hem, het hopduvelbeeld op de markt houdt Asse in de ban en voor de Hopduvelfeesten maakt men zich tijdig op.

De Hopduvel kreeg een standbeeld op het Assese marktplein. Daar waakt hij al sinds 1986 (met een Duvel-glas dat elk jaar op de vooravond van de feesten wordt gevuld, in de hand) over de gemeente en meer specifiek over de terrasjes van het marktplein.

 

Foto: Herman.vandenbroeck, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Plaats een beoordeling

Ontdek hier de lokale middenstand

Uw eigen zaak in de kijker?
Dat kan!

We respecteren uw privacy

We gebruiken technologieën, zoals cookies, om uw surfervaring makkelijker te maken, om socialemediafuncties te bieden en om het verkeer op de website te analyseren. Ook delen we informatie over je gebruik van onze website met onze vertrouwde socialemedia-, en analysepartners.