Toevoegen aan wishlist

Hof te Elegem

0 beoordelingen

Hof te Elegem

Contact

Elegemstraat 125
1700 Dilbeek
Routebeschrijving

GPS: 50°51'31.2" N, 4°15'54.5" O

Openingstijden

maandag Niet toegankelijk
dinsdag Niet toegankelijk
woensdag Niet toegankelijk
donderdag Niet toegankelijk
vrijdag Niet toegankelijk
zaterdag Niet toegankelijk
zondag Niet toegankelijkHet hof is de voormalige pachthoeve van het Sint-Wivinaklooster van Groot-Bijgaarden. Dat is te merken door het abdiswapen boven de ingangsdeur van het woonhuis.

De gedrukte rondboogomlijsting ondersteunt een natuurstenen reliëfsteen, waarin twee beren het wapenschild vasthouden. Onderaan deze steen lees je op de banier “Stella duce” (De ster geleidt). Dit is de leuze van de elfde abdis, Filippina d’Ennetières de la Plaigne (1735-1761). Boven het wapen troont een jonkherenkroon met vijf parelpunten. Het wapen zelf bestaat uit drie kleine wapenschilden met elk één ster, geplaatst 2-1.

Een volksverhaal vertelt dat ten tijde van Napoleon de brave zoon van pachter Mulders (1765-1835), Boncoeur, als soldaat met twee paarden naar het leger van Napoleon trok. Hij diende er zo goed dat hij twaalf jaar later als officier op de hoeve terugkeerde!

 

foto: Kennes, Hilde, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Plaats een beoordeling

Ontdek hier de lokale middenstand

Uw eigen zaak in de kijker?
Dat kan!

We respecteren uw privacy

We gebruiken technologieën, zoals cookies, om uw surfervaring makkelijker te maken, om socialemediafuncties te bieden en om het verkeer op de website te analyseren. Ook delen we informatie over je gebruik van onze website met onze vertrouwde socialemedia-, en analysepartners.