Toevoegen aan wishlist

De Lakenhal en het Belfort

0 beoordelingen

De Lakenhal en het Belfort

Contact

Grote Markt 1
2800 Mechelen
Routebeschrijving

GPS: 51°1'41.2" N, 4°28'48.2" O
Tel.: 070/22 28 00
visit@mechelen.be
Website mechelen

Openingstijden

maandag Op afspraak
dinsdag Op afspraak
woensdag Op afspraak
donderdag Op afspraak
vrijdag Op afspraak
zaterdag Op afspraak
zondag Op afspraakDe tumultueuze geschiedenis van het huidige stadhuis begint met een lakenhal uit de vroege 14de eeuw (het gedeelte rechts). Zoals in Brugge moest die een belforttoren krijgen, hét symbool van stedelijke macht: daar bewaarde een stad haar belangrijke documenten en waakten wachters over de stad. Maar de Mechelse toren raakte nooit voltooid. Met de lakenhandel ging het in de 14de eeuw bergaf en het geld voor de afwerking was op. Toen de bouw gestaakt was, verhuisde de functie van belfort naar de Sint-Romboutstoren. De lokalen van het onafgewerkte stadhuisbelfort bleken geschikt voor een andere functie: stadsgevangenis. Links van het belfort bevindt zich het zogenaamde Paleis van de Grote Raad. Die heeft daar nooit vergaderd: de vleugel is pas begin 20ste eeuw afgewerkt, volgens de originele 16de-eeuwse plannen van toparchitect Rombout Keldermans, maar ook met neogotische trekjes. Let aan de kant van de Befferstraat op de 36 medaillons met afbeeldingen van machthebbers, van Pepijn van Landen (622-639) tot en met de Bourgondische hertog Filips de Schone (1478-1506).

 

By Viktorhauk - Own work, CC BY-SA 3.0, Link

Plaats een beoordeling

Het belfort staat op de lijst van het UNESCO-wereldcultuurerfgoed samen met de andere Belforten in België en Frankrijk. Het is een gotisch gebouw, uit de 14e eeuw en heeft diverse barokelementen uit de 17e eeuw. De toren zelf werd nooit volledig afgewerkt zoals gepland. Daarnaast werd in 1526 de noordkant afgebroken om er het Paleis van de Grote Raad te bouwen.


Ontdek hier de lokale middenstand

Uw eigen zaak in de kijker?
Dat kan!

We respecteren uw privacy

We gebruiken technologieën, zoals cookies, om uw surfervaring makkelijker te maken, om socialemediafuncties te bieden en om het verkeer op de website te analyseren. Ook delen we informatie over je gebruik van onze website met onze vertrouwde socialemedia-, en analysepartners.